Moderatori: Sandra, Luciana_D, Clara, anavlis, Donna, Patriziaf
da imercola » 6 dic 2006, 16:01
da Typone » 7 dic 2006, 12:21
imercola ha scritto:Ho salvato questa, incuriosita dopo averla vista in tv:
Indian Ice Cream with Pistachios: Pista Kulfi
Recipe courtesy Neelam Batra, 1, 000 Indian Recipes, Wiley Publishing, Inc., 2002
Yield: 4 to 6 servings
True rabdi is simply milk that has been brought to a boil and then simmered until most of the water evaporates, and it is thick and creamy. Mixed with sugar, nuts such as almonds and pistachios, and flavorings, rabdi is a dessert in itself. It is also used to make other Indian desserts. Rabdi is incredible when served as a sauce over grilled, stewed or poached fruits ? try it with pineapples, apples, pears, mangos, peaches, and nectarines. When frozen, it transforms into Kulfi (Indian ice cream.) To make flavored kulfi, start with the recipe for Traditional Thickened Milk Pudding, which is more time-consuming but more authentic, then choose any of the following flavors. Freeze as directed in Quick and Easy Indian Ice Cream. This green-tinted kulfi is one of the most popular. The ground pistachios add to the overall taste and the chopped ones, a delicate punch.
1/3 gallon whole milk
1/4 cup sugar, or to taste
1/2 teaspoon ground green cardamom seeds
1/4 cup ground pistachios
1 to 2 drops green food coloring, optional
1/4 cup blanched pistachios, coarsely chopped
To make the pudding: Place the milk in a large, heavy wok or skillet and bring to a boil over high heat. Continue to boil, stirring, 2 to 3 minutes. Reduce the heat to medium-low and simmer, stirring and scraping the bottom and sides of the wok often, until the milk is reduced by at least 3/4, about 45 minutes. You should be left with about 2 cups of condensed milk. (It should have a few lumps.)
Mix in the sugar, cardamom seeds, ground pistachios and food coloring, if using, and cook, stirring, until the sugar melts and thins down the pudding, and then the pudding thickens again, 5 to 7 minutes.
Transfer to traditional kulfi molds or disposable 5 1/2-ounce plastic souffle cups. Cover and place in the freezer until completely frozen, at least 4 hours.
To serve, dip each mold in hot water about 10 seconds, run a knife around the inside of the mold and transfer immediately to a dessert plate. Serve whole or cut into smaller pieces, garnish with chopped pistachios, and serve.
Nota per le amministratrici: mi rendo conto che e' una ricetta straniera, ma vale anche quando bisogna rispondere ai messaggi?
Imma
da imercola » 7 dic 2006, 17:23
da saroulla » 17 giu 2009, 14:24
da Clara » 17 giu 2009, 16:12
da rosanna » 17 giu 2009, 21:19
da Rossella » 17 giu 2009, 22:27
da saroulla » 18 giu 2009, 8:19
Clara ha scritto:Ricetta carina e anche abbastanza semplice, grazie Saroulla.
Un particolare non ho ben compreso, dopo averlo travasato negli stampini, visto che deve diventare
completamente solido, deve stare veramente solo in frigo o deve tornare nel freezer?![]()
Approfitto per darti il benvenutoed invitarti a passare dal via nella stanza dedicata con una tua bella presentazione
![]()
da Luciana_D » 18 giu 2009, 20:45
da MEB » 19 giu 2009, 10:49
da Sandra » 4 giu 2016, 23:20
da anavlis » 5 giu 2016, 16:36
da Patriziaf » 12 mag 2017, 14:38
anavlis ha scritto:Così abbiamo anche una foto
Panperfocaccia.eu, è un forum di cucina ricco di ricette e procedimenti, qui troverete tante persone come voi che hanno voglia di imparare e condividere.
Nelle prime forme di vita urbana dell’Homo sapiens, così come nei laboratori degli scienziati del XXI secolo, passando per le vivaci città rinascimentali, le nuove idee nascono sempre attraverso lo scambio di informazioni e il confronto fra individui.
È proprio questa circolazione “liquida” di conoscenza che permette di esplorare nuovi orizzonti e di creare innovazione. Quando si condivide una comune cultura civica con migliaia di altre persone, le buone idee tendono a riversarsi da una mente all'altra, ecco che si verifica Uno scambio di buone idee!
Steven Johnson - uno scambio di buone idee